Inbouwen van een turbo in een Toyota Landcruiser met 3.0 D-4D motor

Klant had de opmerking gekregen van zijn garage dat er een probleem was met de lucht toevoer van zijn Toyota Landcruiser 3.0 D-4D.

Zijn Dealer kon niet exact vertellen wat er aan de hand was. De klant ging naar een diesel specialist in Hilversum, Daar kwamen ze erachter dat het zijn turbo was die het probleem in de lucht toevoer veroorzaakte.

Klant ging een prijsopgave vragen voor een nieuwe turbo en het monteren van de turbo bij zijn dealer. Daar kreeg de klant te horen dat de reparatie ongeveer € 4500,- 

ging kosten. Waarna de klant contact opnam met Turbopro en daar zijn probleem voorlegde.

Na een testrit samen met de klant in zijn Toyota, Was Turbopro al snel van mening dat er een geluid uit de turbo kwam wat niet gebruikelijk was. Daarnaast werd ook een vermindering van het motorvermogen geconstateerd.

Na het maken van een afspraak om het probleem te verhelpen was het probleem al vrij snel zichtbaar. De turbo heeft een voorwerp aangezogen waardoor het inlaadt schoepenwiel beschadigd is geraakt. (Zie foto`s links)

Na verdere diagnose van de turbo onderdelen, bleek dat het turbine wiel ook een tik had meegekregen door de inslag op het compressorwiel. Met als gevolg dat de as is gaan slingeren in zijn behuizing en daar de olie afdichting heeft uitgesleten waardoor het lagerhuis ook vervangen diende te worden.

Aangezien de klant met de auto nog op wintersportvakantie wou gaan. Omdat deze Toyota door zijn vierwielaandrijving mee moest naar de sneeuw, werd er snel actie ondernomen en de turbo gereviseerd met de nieuwe delen die beschadigd of afgekeurd waren. Zodat de turbo weer snel terug gemonteerd kon worden door Turbopro in de auto.

 

Na het afmonteren van de Turbo in de Landcruiser en vervolgens de motorolie, koelvloeistof en filters te hebben vervangen, kwam tenslotte de proefrit van 20Km.

Na de proefrit waren de problemen verholpen en het motor vermogen weer terug in de auto.

De klant was bij het ophalen van de auto weer opgelucht dat hij alsnog de Toyota zonder problemen mee kan nemen op de wintersportvakantie.

En was de klant blij met de factuur die uiteindelijk alsnog aanzienlijk lager was dan het gene wat de dealer de klant had voorgerekend.